Kezdőlap » A zsidóságba való betérés alapelvei

A zsidóságba való betérés alapelvei

!!!FONTOS!!!

A zsidó vallásba való betérés legelső lépése, hogy konzultáljon egy rabbival!

Itt és most megpróbálom pár szóbam leírni az alapelveket:

A legelső kérdés: Hiszel Istenben?
Hiszel abban, hogy Ő megmutatta magát a Szináj hegyen a zsidó népnek és nekik adta a Tórát?
Ha igen, akkor van egy jó hírem számodra. Már el is indultál az úton, hogy egy legyél a Világ Jámborai(Istenfélő Noahida) közül, és csak 6 tiltó és egy tevőleges parancsolatot kell megtartanod. Ezeket a törvényeket a későbbiekben ismertetem.
Ha megtartod őket, akkor találkozunk az eljövendő világban.
De ha ennek a hét parancsolatnak a megtartása nem elég neked, akkor természetesen betérhetsz a zsidó vallásba. Ezt nehézzé tesszük számodra.
Megpróbálunk rávenni arra, hogy maradj meg a Világ Jámborai(Istenfélő Noahida)között. Azonban ha nagyon nagyon-nagyon komolyan akarod, akkor természetesen áttérhetsz a zsidó hitre..
Egy átlagos betérőnek általában 1-2 év tanulásra van szüksége ahhoz, hogy készen álljon a betérésre. Ez neked lehet több, vagy kevesebb. Nincs megfelelő vagy körülhatárolható időpont.
A betérni vágyóknak lassan, de biztosan kell, hogy haladniuk a judaizmusban, és nem egy pillanat alatt megpróbálva kell mindent megtanulni és megtartani.
Én mindig azt javaslom, hogy a betérni szándékozók olvassanak sokat a zsidóságról, hogy valami képük arról, hogy mi is az, amit magukra szeretnének venni.
Éppen ezért azt gondolom, hogy nincs szükség személyes megbeszélésre mindaddig, amíg a betérni szándékozó nem írt egy rövid bemutatkozó levelet, amiben elmondja
– miért is akar betérni,
– mi az, amit már megtett annak érdekében, hogy zsidóként élhessen,
– mit olvasott a zsidóságról.
Ez a levél dönti el, hogy érdemes-e találkoznunk, és beszélgetnünk a zsidóságról, vagy szükséges, hogy a betérni szándékozó kicsit jobban átgondolja miért is szeretne zsidó lenni, és egyáltalán képes lesz-e zsidóként élni.

A zsidóság sokkal több, mint egy vallás, amely elvárja, hogy hetente egyszer Istentiszteletre menj, vagy akár naponta egyszer.
A zsidóság befolyásol minden egyes lépésedben amit megteszel. Ha úgy döntesz, hogy zsidó leszel, meg fogja határozni, hogy mit eszel, hol élsz, milyen ruhát viselsz, nem beszélve az antiszemitizmusról és a fasizmusról, mely zsidóként téged is érinteni fog.
Naponta háromszor kell majd imádkoznod. Áldásokat kell majd mondanod minden evés előtt és után. Elvárják tőled, hogy minden nap szánj egy kis időt tanulásra. A rabbik a Bét Din-ben (vallási bíróság) nem fognak hanyatt esni attól, ha azt mondod, hogy te minden másnap tanulsz egy órát.
Elvárjuk tőled, hogy folyamatosan tegyél meg mindent azért, hogy mélyítsd kapcsolatod az Örökkévalóval.
Tegyél Érte, és a világért.
Például tudtad, hogy egy átlagos ortodox rabbinak nincs televíziója. Legtöbbjüknek nincs rádiója sem. Míg a pénz segíthet, az időnél nincs drágább kincs. Azok, akik komolyan veszik és napi néhány órát rászánnak a tanulásra, sokkal gyorsabban haladnak a betéréssel, mint azok, akik hetente csak 1-2 órát fordítanak tanulásra.
Nagyon sok betértnek több évbe telt, míg Bét Din elé állhatott.
A közösségünk egyik tagjánal 7 évet vett igénybe, hogy betérjen. Sokan a zsidóságot választották, azonban valamilyen okból kifolyólag mégsem tértek be. Ha úgy döntesz, hogy menet közben kiszállsz, az a te döntésed. Semmi rossz nincs abban, ha valaki megmarad nem zsidónak. A zsidóság azt vallja, hogy nem zsidóként is el lehet érni az eljövendő világot. Ha maradsz nem zsidónak, a 7 noahida törvényt kell megtartanod, ha zsidó leszel, akkor a Tóra 613 törvényéből a rád vonatkozó több százat.

Általában a bibliai Rut-ot tekintik a betértek példaképének.
Rut moabita hercegnő volt. Feladta az életét a palotában, hogy szegény zsidóként éljen. Feladta a presztizsét, a szociális pozícióját, a gazdagságát.
Az egyik oldalról Rut nagyon szép példakép. Ám másik oldalról tekintve nagyon magasra helyezte a lécet.
Ha valaki azon hezitál, hogy elköltözzön-e azért, hogy betérjen, akkor gondoljon Rut-ra. Ő feladta a palotát, a gazdagságot, a szolgáit, azért, hogy zsidó lehessen. Akkor mi is a Te problémád?
Ha úgy gondolod, hogy a betérés túl nehéz, rendben.
Ha úgy döntesz, hogy folytatod az utad a betérés felé, az égi jutalmad hatalmas lesz
.

A Tórában 613 parancsolat (micva) van. 365 tiltó és 248 tevőleges parancsolat. Sokan azt mondják, hogy képtelenség ezt a sok micvát betartani. Én úgy gondolom, hogy ez nem igaz.
Bár 613 parancsolat van, nem minden parancsolat vonatkozik mindenkire. Például sok parancsolat csak a Jeruzsálemi Szentélyben lévő szertartásokra vonatkozik, azonban mivel nincs Szentély, így sajnos ezeket a micvákat mi nem tudjuk tartani. Vannak olyan micvák, melyek csak bizonyos körülmények között érvényesek.
Az is egy parancsolat, hogy hogyan kell egy állatot levágni. Legtöbbünk sosem hajtotta végre ezt a parancsolatot, és sokan azt sem tudják hogyan is kell ezt pontosan. Amíg csak kóser húst eszünk, addig azonban nem szegtük meg ezt a parancsolatot. Nagyon sok olyan tiltó parancsolat is van, amelyeket úgy tartunk be, hogy nem is tudunk róla, hogy betartottuk. Például egyikünk sem házasodott össze közeli hozzátartozójával.
Egyébként egyetlen egy olyan micva sem jut az eszembe, amelyet nagyon nehéz lenne betartani.
Sok olyan micva is, van amelyre felkérhetsz valakit, hogy tegye meg helyetted. Ilyen például a fiúgyermekek 8 napos korukban történő körülmetélése. Vagy ha a feleség beteg és nem tudja a sabeszi gyertyákat meggyújtani, akkor megkérheti rá a férjét vagy a gyermekeit, hogy gyújtsák meg helyette.
Azonban arra nem kérhetsz meg senkit, hogy imádkozzon helyetted, vagy mondjon áldást helyetted.
Ezt minden zsidónak saját magának kell megtennie.

Ezt a rövidke bevezetőt azért írtam, hogy megkönnyítsem a dolgukat mindazoknak, akik azon gondolkodnak, hogy betérnek a zsidó vallásba.
Az út nagyon hosszú és nagyon nehéz.
A tanulás egy örök életre szól. és mégis a tettek számítanak.
Nagyon sok lemondással és feladással jár (lásd Rut), viszonzásként pedig senki nem ad semmit. Csakis egy valamit De azt mindenkinek magának kell megtalálnia.

———————————————-

A mi közösségünkben hallgatható tanfolyam tanrendjét, – ahol a zsidó vallásba való betérés részleteit tanítjuk – az európai maszorti mozgalom vallási bírósága alapelvei és tanmenete alapján állítottunk össze.

————————————————–
FONTOS!

A zsinagógánkban zajló tanfolyam, amelyről itt olvashat, legfeljebb csak segíthet a bármiféle felkészülésben. (érettségi, betérés, zsidó műveltség bővítése, stb)
A tanfolyamunk vallási, történelmi és filozófiai ismeretek elsajátítását segíti elő, amik mind zsidó embereknek, mind érdeklődőknek fontosak lehenek.