Kezdőlap » A rabbi válaszol » Amit Pészáhról tudni kell » Mire kell figyelni, ha Pészáh szombat estére esik?

Mire kell figyelni, ha Pészáh szombat estére esik?

Pészáh, a zsidó naptár szerint Niszán hónap 15. napjától 22. napjáig tart, ami pl. a 2005. polgári évben április 23. estétől – május 1-ig tart.
Ebben az évben az első széder este szombat estére esik, ami a megszokott teendőkön kívül további előkészületeket igényel.
Az alábbiakban szeretném egyszerűen összefoglalni a pészáhi előkészület legfontosabb lépéseit kiegészítve a szombati széder estéből adódó lépésekkel.

Általános szabályok
1. A Tóra tiltja kovászos étel fogyasztását és birtoklását Pészáh nyolc napja alatt. Ezért a kovászos ételeket még Pészáh beköszönte előtt el kell adni nem zsidó embernek, majd Pészáh után az eladott dolgok visszavásárolhatóak. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést szívesen elküldjük minden érdeklődőnek. (e-mail: rabbi@zsinagoga.net)

2. Pészáh nyolc napja alatt olyan ételeket kell venni és enni, amelyeken van kósersági pecsét Pészáhra is. Amennyiben ez nem megoldható az alábbi ételek fogyaszthatóak.
a. Bontatlan csomag (tehát Pészáh előtt nem kerülhetett bele morzsa): kávé, cukor, tea, bors, paprika, természetes fűszerek, 100%-os gyümölcslevek tartósítószer nélkül, fagyasztott zöldségek tartósítószer és adalékanyagok nélkül.
b. Tejjel, vajjal, túróval kapcsolatban keresse meg a rabbiját!
c. Friss gyümölcsök és zöldségek (kivéve hüvelyesek, pl. borsó, bab), tojás, hal és hús.

3. Az alábbi kovászos ételek (nem teljes lista) nem fogyaszthatóak Pészáhkor.
a. Kenyér, péksütemény, kétszersült, kekszek, müzli, gabonaneműek (zabpehely, kukoricapehely, gabonapehely), cornflakes.
b. Liszt, búzadara, zsemlemorzsa, rizs, tészták, kukorica, hüvelyesek.

4. Pészáhkor kóser háztartásokban külön háztartási eszközök vannak, amelyeket csak Pészáhkor használnak, és nem érintkeztek kovászos ételekkel. Ha nincs külön pészáhi edény és étkészlet az egyébként is használt edényeket ki kell kóserolni az alábbi szabályok szerint:
a. Az általános szabály az, hogy minden konyhai eszközt úgy kell kóserolni, ahogy egyébként használjuk. Tehát a főző edényeket forralással, csak hideg étellel érintkező tárgyakat áztatással.
b. A porcelán és egyéb agyagedényeket nem lehet kóserolni!
c. Műanyag edényeket és a fából készült konyhai eszközöket (pl. fakanál, vágódeszka) nem lehet kóserolni!
d. A vegyes anyagokból készült edények (pl. fém lábos műanyag füllel vagy fém kés fa nyéllel) nem kóserolható!
e. Fém eszközöket, amelyek csak fémből készültek (pl. nyárs) először alaposan ki kell súrolni majd annyira felforrósítani, amennyire csak lehet. Azokat a fémedényeket, amelyeket főzésre (pl. lábos) vagy étkezésre (pl. evőeszköz) használunk súrolás után forrásban lévő vízbe kell tenni, úgy hogy a víz teljesen ellepje az edényt.
f. Sütőt és gáztűzhelyt először alaposa ki kell súrolni, majd maximum hőfokon működtetni fél órát.
g. A mikrosütőbe egy pohár vizet kell tenni és annyi időre bekapcsolni a mikrót, hogy a víz teljesen elpárologjon a pohárból.
h. Az egyéb elektromos vagy hagyományos eszközök, amely több alkatrészből áll, mivel nem kóserolhatóak, ezért Pészáh nyolc napja során nem használhatóak.
i. Üvegedényeket 3 napig kell vízben áztatni, hogy a víz teljesen ellepje az edényeket. A vizet 24 óránként kell lecserélni.
j. Mosogatógépet 24 órán át nem szabad használni, majd maximum hőfokon mosogatószerrel egy teljes mosogatási programot kell elindítani az üres géppel.
k. Asztal, szekrények és a munkapult alapos takarítás és súrolás után lefedve használható.
l. A mosogatót alapos takarítás után forró vízzel kell leönteni. Javasolt ilyenkor külön (csak Peszáhkor használt) műanyag rács behelyezése a mosogatóba.
m. A kovászos és nem pészáhi edényeket el kell zárni, és a kulcsokat el kell rakni. Ezek Pészáhkor nem használhatóak.

Különleges szabályok, ha Pészáh szombat este kezdődik
1. Az első szülöttek böjtje illetve az ezt kiváltó tikun ebben az esetben Pészáhot megelőző csütörtökre esik.
2. Az utolsó morzsaszemek (bdikát hámec) keresése csütörtök este, napnyugta után esedékes.
3. Az utolsó morzsaszemek elégetése (biur hámec) pénteken reggel legkésőbb 5 órával napfelkelte utánig lehetséges.
4. A pészáhi edényekben és a pészáhi eszközökkel kell főzni szombatra és a széder estére is, természetesen csak olyan ételeket, amelyek pészáhkor is fogyaszthatóak. A főzést szombat bejöveteléig be kell fejezni.
5. Szombati étkezésekhez szükséges „hamajci” áldásokhoz már nem tudunk bárheszt fogyasztani, maceszt enni pedig nem szabad a széder este előtt, ezért ezekhez az áldásokhoz különleges, úgynevezett „mácá ásirá”, gazdag macesz készítése szükséges.
6. A „gazdag macesz”, valójában ízesített macesz, ami nem kizárólag vízből és lisztből készül, hanem különböző ételekkel ízesített, például tojással vagy gyümölcslével. Természetesen nem hagyományos lisztet használunk az elkészítéséhez, hanem macesz lisztet.

Remélem, hogy a leírtak segítséget nyújtanak minden pészáhra készülő családnak és minden gyakorló háziasszonynak, aki kóser Pészáhot szeretne biztosítani családjának. Mivel ezek gyakorlati tanácsok, ezért háttér információkért illetve kérdéseikkel, forduljanak a rabbijukhoz tanácsadásért.

Verő Anikó és Radnóti Zoltán
BZSH Lágymányosi körzet