Kezdőlap » Hírek » Események » Ádár II hónap újholdja

Ádár II hónap újholdja

Kedves Barátaim!

Szombat este ránk köszönt ádár második hónapja (idén kettő volt belőle, mivel szökőév volt)
a mottó: “Misenichnász Ádár márbim beszimchá” – Mikor beköszönt ádár hónapja, sokasítsuk meg a boldogságot! – azaz hajrá!!!

MINT MINDEN ÚJHÓNAP-KOR íGY EZEN A NAPON IS REGGELI IMA VAN A KÖZÖSSÉGÜNKBEN!
VASÁRNAP 8.00
HÉTFŐ 7.00

A hónap csillagjegye: halak (dágim), a midrás szerint azért, mert az esőzések miatt, ebben a hónapban különösen szaporodnak a halak.

A chaszid hagyomány úgy tartja, hogy azért a dág (hal) a hónap szimbóluma, mert Mózes, ádár hónap hetedikén született és hunyt el, és ha összeadjuk a héber dág szó betűit, hetes számot kapunk (dálet + gimmel).

A két ádár közül, ez az “igazi” 🙂
mik is történtek, illetve mik is fognak történni ebben a hónapban? (A teljesség igénye nélkül!)

Ádár 1-én hirdették ki minden évben, hogy a nép hozzon fél sékelt adományként a Szentély karbantartására, és a közösségi áldozatok vásárlására, illetve hogy meg tudják belőle javítani az utakat, amin a nép, a következő hónapban, Niszánban feljön Jeruzsálembe, ugyanis Pészáh ünnepe niszán 14-én van.
Ezért a vallási bíróság már niszán előtt egy hónappal (ádár 1-jén) kihirdette, hogy mindenki hozzon fél sékelt, hogy még idejében meg tudják venni a közösségi áldozatokat és megjavítani a Szentélyt Peszách előtt. Ezért nevezik, Ros Hódes ádár előtti szombatot párását skálimnak, vagyis a “sékelek fejezetének”.

– Ádár 7-én született és halt meg Mózes (Megilá 13b).

– Ádár 14-én PURIM ÜNNEPE! – PURIM ÜNNEPÉRŐL RÉSZLETESEN FOGOK MAJD MESÉLNI PURIM NAPJÁN, röviden: Áchásvéros király idejében ezen a napon védték meg magukat és pihentek meg az üldöztetésekből a zsidók a fallal körül nem vett városokban. Ennek örömére ünnepeljük meg mi is minden évben Purim ünnepét. –

– Ádár 15-én a fallal körülvett városokban is megvédték magukat és megpihentek az üldöztetésekből , ennek emlékére van Susán Purim mind a mai napig, azokban a fallal körülvett városokban melyek Józsua idejében léteztek.

MINT MINDEN ÚJHÓNAP-KOR íGY EZEN A NAPON IS REGGELI IMA VAN A KÖZÖSSÉGÜNKBEN!
VASÁRNAP 8.00
HÉTFŐ 7.00

MINDENKINEK SZÉP HÓNAPOT ÉS SOK ÖRÖMÖT A PURIM HÓNAPJÁBAN!

 
 
 
 
Választás – Heisler András bemutatkozása (heisler.jpg)
Close