Kezdőlap » Hírek » Választás – Jakal Zoltán bemutatkozása

Választás – Jakal Zoltán bemutatkozása

Életrajz

1976. december 18-án születtem, Budapesten nőttem fel, két évi izraeli tartózkodást követően újra itt élek feleségemmel, Miriammal. Első lányom 2011-ben született. A zsidó liturgiával Izraelben ismerkedtem meg, ahol az operaházi kóruson kívül egy kántorkórusban is dolgoztam. A kinttartózkodásom során együtt dolgozhattam korunk legnagyobb kántoraival (Israel Rand, Itzhak Meir Helfgott, Simon Cohen, Jakov Motzen, Alberto Mizrahi). Magyarországra való visszatértem után a Vasvári Pál utcai Sasz Chevra lubavicsi zsinagógában kezdtem előimádkozni, illetve 2006 óta az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen tanulok liturgia szakon. A lágymányosi körzetbe való váltástól új kihívást és liturgiai tudásom kiszélesítését várom, ugyanakkor szeretném elérni, hogy a magyarországi zsidó fiatalok a zene segítségével közelebb kerüljenek zsidóságuk megéléséhez.

Javaslataim

Tisztelt Közösség!

A közöttetek eltöltött idő alatt azt hiszem sikerült megértenem és látnom, hogy a magyar zsidóság jövőjét az ilyen, hozzátok hasonló közösségek jelentik. Mindennél fontosabb, hogy egy közösségnek legyen jövőképe és olyan vezetői, akik azon dolgoznak, hogy ne csak stagnáljon, hanem fejlődjön és gyarapodjon a közösségbe járók száma. Ugyanakkor el kell gondolkodni azon, hogy ezt miként lehet folytatni olyan „ellenszélben”, amit mi kapunk.

A fejlett demokráciákban alapvető dolog az állam és a vallás különválasztása. Szörnyű történelmi okok miatt ez Magyarországon nincs így, és a Soá, illetve a rendszerváltás előtti évek „hozományaként” a magyar történelmi egyházak igen nagyfokú támogatásban részesülnek. A zsidó vallás sajátosságai miatt mi nem vagyunk „homológ” egyház, ezért a zsidóságnak járó támogatásokat a MAZSIHISZ kapja és ennek elosztását természetesen nehéz úgy végezni, hogy mindenki elégedett legyen vele, nem beszélve az esetleges visszásságokról! A magyar zsidóságot ért trauma miatt az eddigi vezetés nem igazán koncentrált arra, hogy miként határozzuk meg magunkat. Holokauszt-túlélőkként, vagy egy jövőbe tekintő, fejlődni akaró, zsidóságára büszke, zsidóságát nem rejtegető emberként? Nem várhatjuk el a magyar államtól azt, hogy örökké tartson a támogatás! Ez ellustít és semmittevésre késztet! Minden fejlett országban a zsidóság maga gondoskodik az önellátásáról és nem várja, hogy majd az állam segít! Nem állítom, hogy ez könnyű munka, de csak így alakulhatnak ki az erős és életrevaló zsidó közösségek! Úgy gondolom, hogy mivel egyfelől nem számíthatunk az állami támogatásra örökké illetve az elosztása sem realisztikus, másfelől a jelenlegi támogatás csak arra elég, hogy tovább „vegetáljunk” de ne fejlődjünk, ezért a jövőre és gyermekeinkre gondolva meg kell teremteni annak az alapját, hogy közösségünk elinduljon az önellátásra való képesség útján. Vagy a saját kezünkbe vesszük a Dél-Budai zsidóság sorsát, vagy maradunk borjak a MAZSIHISZ „tehénen”. Amely tehén persze ki tudja, meddig ad még tejet…

Megválasztásom esetén minden erőmmel azon leszek, hogy hozzájáruljak a körzet jövőjének alakításához, illetve hogy konstruktív, produktív, de kritikus ellenzéki szerepet töltsek be a MAZSIHISZ küldöttei között.

Jakal Zoltán

Kapcsolat: jakal(kukac)zsinagoga.net, kantor(kukac)zsinagoga.net.

Videó (koncertfelvétel).

 
 
 
 
Választás – Lackó András bemutatkozása (lacko_kicsi_2.JPG)
Close