Kezdőlap » Hírek » Választás – Rózsa Péter bemutatkozása

Választás – Rózsa Péter bemutatkozása

Vándorcsaládból származom. Apám állatorvosként már a háborús munkaszolgálatot is több mint 10 helyen töltötte le, ahol lovas egységek voltak éppen, oda vezényelték. Majd a fiatal Második Magyar Köztársaságban végre kicsit élhetett otthon, Budapesten, de a beköszöntő kommunista rezsim ismét hamar útnak indította: ezért aztán én éppen és véletlenül Békéscsabán születtem. Végre az ’50-es évek közepétől jött „az egyhelyben topogás” s hosszú ideig Hódmezővásárhelyen lakott együtt az egész család. Középiskolámat Szegeden, az egyetemet Miskolcon végeztem és 1978-től élek Budapesten.

10 évet dolgoztam a Magyar Rádiónál, majd ugyanennyit a Magyar Televíziónál, ahol még van munkaviszonyom – egyelőre. Újságíróként, rádiós és televíziós szerkesztőként főként az élő politikai vitaműsorokban értem el sikereket (Kossuth Rádió Krónika, Napzárta, Mélyvíz, Záróra majd a rövid életű Kedd 21 Baló Györggyel közösen). Az utóbbi három évben kizárólag kulturális műsorokban dolgozom (Kultúrház, Extra, Teadélután).

A zsidóságom: Apám sorsa, a haláltáborból visszajött nagynénéim és a nagymamám hiánya – ezt kaptam készen kisgyerekként – a múlt teljes elhallgatása volt a szokásos légkör, amelyben felnőttem. Kisiskolásként találkozom először egy antiszemita tanár megjegyzésével, a „…tudd meg, a Tifélék mind ilyenek!” felütéssel, amely valóban maradandó az életemben, mert innentől kezdve nem hagy nyugodni a múlt, és a fokozatosan autodidakta módon megtanult zsidó kultúra és hagyomány megismerése az életem részévé válik. Magányos útkeresésemben később elvitathatatlan segítséget és támogatást kaptam barátomtól, Raj Tamástól, akinek köszönhetem, hogy a zsidóságról vallási ismereteim egyszerre végre rendszerbe rendeződtek”.

A hagyományok megtartása a második feleségemmel, Groó Judittal kötött házasságom óta természetes része az életemnek. 1999-ben zsidó hagyományok szerinti házasságkötésünket követően nem volt kérdés, hogy a gyerekeinket abban a szellemben neveljük tudatosan, amiért nekünk hegyeket kellett megmozgatnunk. A feleségem Baruch Oberlander rabbi első tanítványaként tanított meg a „gyakorlati” dolgokra, így aztán két fiúnk körülmetélése, taníttatása, nevelése már az általunk megálmodottak szerint alakult. Ma a 9 és 10 éves a Dávid és Benjámin fiaink a Scheiber Sándor Általános Iskolájába járnak, az imákat úgy tudják, mint az óvódában más a Bocibocit”)-t és az ünnepek természetes részei az életünknek minden erőltetett megszervezés nélkül. Számomra az a zsinagóga, ahova a gyerekeket elkísérem az iskolai rendezvényekre, hol a Nagyfuvaros, hol a Páva utcai zsinagóga vagy a nagyünnepeken a Dohány és olykor Köves Slomó rabbi meghívására a Vasváry Pál utcai zsinagóga, de a legutóbbi időszakban a Bét Salom, ahol Radnóti rabbi tanításait hallgatom.

A vallásgyakorlást tekintve egy tanulási folyamat elején tartok, de számomra a kulturális identitás valamint a magyarországi zsidó közösség sokfélesége az igazán érdekes. Radnóti rabbi megkeresésére azért is vállalom a jelöltséget, mert azt hiszem a zsidó élet szervezésében kommunikációjában, mind a Lágymányosi körzet mind az országos ügyek tekintetében eredményesen tudnék fellépni.

Két konkrét elképzelésről szívesen írok egy-egy sort:
1./ a fiatalok bevonása az út megtalálása ügyében amilyen fontos a zsinagógai életbe való részvétel szerintem legalább ennyire fontos az is, hogy a „zsinagóga menjen ki” az életbe. Sok fiatal, elsősorban fiatal család venné szívesen, ha otthonában tanítanák meg nekik bizonyos vallásos ünnepek részleteit, a teendőket és praktikákat egészen a szombat fogadásától a zsidó konyha megismertetéséig. Ennek szervezése, kivitelezése izgalmas és örömteli feladat lehetne.
2./ Ez már létező javaslat, mert Horváth József programjában olvastam, de mivel magam is gondoltam erre csatlakozom: a Bét Salom alapítvány létrehozása és ezen keresztül a közösségi finanszírozás erősítése, valamint akár a Horváth József által javasolt későbbi kht vagy nonprofit működés bővítése.

Rózsa Péter
Budapest, 2011. február 16.

Vissza a jelöltekhez

 
 
 
 
Választás – Ónody Péter bemutatkozása
Close