Kezdőlap » Hírek » Választás – Ónody Péter bemutatkozása

Választás – Ónody Péter bemutatkozása

Ónody Péternek hívnak, 34 éves vagyok, egy kislány gyermekem van.

Jelenleg az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem másodéves hallgatója vagyok, judaisztika szakon.

Vállalkozóként dolgozom tizenöt éve, ezért kiemelkedő tapasztalattal rendelkezem vezetői, ügyvivői és szervezői feladatok terén. Ezen kívül gazdasági folyamatok tervezésével és lebonyolításával foglalkozom.

A zsidósággal komolyabban az elmúlt években kezdtem foglalkozni. A családfám kutatása során bizonyosodtam meg arról, hogy édesanyám révén zsidó származású vagyok. Korábban is volt kapcsolatom a zsidó élettel, de aktív tagja nem voltam egyetlen szervezetnek sem. Amikor gyermek voltam, egyik barátomon keresztül találkoztam a Habonim és Hasomer gyermek-ifjúsági mozgalommal. Azóta megmagyarázhatatlan és különös kötödésem van a zsidósággal, amely végigkíséri az életem.

A Lágymányos-Újbuda körzettel, magával a „Bét Sálom” zsinagógával Radnóti Zoltán rabbi által ismerkedtem meg. Az elmúlt évek során volt módom belekóstolni más budapesti zsinagógák közösségi életébe, de a számomra legfontosabb értékeket itt találtam meg.

A péntek esti imádságok ideje alatt és a nagyobb ünnepek során részt vállalok a gyermekekkel való foglalkozásokban, tanításukban.

Számomra a zsidóság az a közösség, amelyik a kiegyensúlyozottságot jelenti a mindennapjaimban. A zsidóságot, mint érzést megélni mégis furcsa élmény, hiszen életem első harminc évében alig volt kapcsolat a zsidóság és köztem. A rohanó, mindig változó és folyton fejlődő, őrült világunkban azonban nélkülözhetetlen a vallás által adott lelki táplálék – ahogyan Tevje, az anatevkai tejesember mondta: a „hagyomány”.

Ezt a hagyományt szeretném megőrizni, részese lenni és továbbadni a gyermekeknek, hogy az évezredeken át fenntartott szellemi-lánc még legalább ugyanennyi ideig fennmaradhasson, tovább élhessen.

A Bét Sálom Zsinagóga küldöttjeként a célom, hogy a magyarországi zsidóságot önhatalommal képviselő MAZSIHISZ szemléletmódjában és magában a szövetségben a fiatalság minél jelentősebb szerepet tudjon betölteni. Úgy gondolom, hogy a magyarországi zsidóság túlélése nem kizárólag a múlt ápolásában és gondozásában keresendő, hanem ezek mellett az új generáció támogatásában, oktatásában is. A múlt értékei mellé meg kell teremtenünk saját értékeinket, a mi korunk értékeit.

Álláspontom szerint a tórai emlékezz parancsot a szövetség helytelenül értelmezi. Emlékezni fontos, de lassan már nem lesz ki emlékezzen… A szövetség a honlapján azt írja, hogy „Magyarországon – a különböző becslések szerint – ma több, mint 120 ezer zsidó ember él”. Értem én, de akkor hol vannak ezek az emberek? Talán mind emlékeznek?

Mózes negyven évig vándorolt a pusztában, hogy a rabszolgasorban született generációt felváltsa egy új nemzedék. A szövetség jelenleg a múlt útjait járja, a jövőt csak egy-két elszigetelt tagszervezet, esetleg zsinagóga keresi. Azt hiszem, ameddig ebben nem lesz változás, addig a MAZSIHISZ nem a zsidóság jövőjét építi, hanem a lerombolt múltat konzerválja, őrzi és arra emlékezik.

Elöljáróként én továbbra is a gyermekekkel szeretnék foglalkozni, mert szerintem a mi zsinagógánk fő előnye a többiekkel szemben éppen ők. Azt szeretném, ha azok a gyermekek, akik hetente legfeljebb 2-3 órát kapnak a zsidóságból, nem egy játszótérnek tekintenék a zsinagógát. Jelenleg hiányoznak azok a feltételek, amelyek megfelelő környezetet teremtenének ahhoz, hogy a gyermekekkel játékos foglalkozásokat lehessen folytatni. Így a tanárok feladata szinte csak arra korlátozódik, hogy az ima alatt valahogy kordában tartsák a túlzott zajkibocsátást.

Úgy látom, hogy a közösségünk létszáma nem csökken, hanem hétről hétre gyarapszik. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz elgondolkodni azon, hogy mit kezdjünk a helyszűkével. A zsinagógánk ugyanis a kulturális, oktatási feladatok terén nagyon szép eredményeket ér el, népszerűek a különféle tanfolyamok és képzések. Tovább kéne gondolni a korábbi terveket és elképzeléseket a zsinagóga bővítéséről, vagy egyéb irányú koncepciókkal merni egy nagyot álmodni és azt megvalósítani.

Budapest, 2011. február 25.

Ónody Péter
jelölt

Vissza a jelöltekhez

 
 
 
 
Választás – Lackó András bemutatkozása
Close