Kezdőlap » Hírek » Választás – Lackó András bemutatkozása

Választás – Lackó András bemutatkozása

Lackó András 1948.március 23-án születtem, Budapesten. A VII. kerületben –mai szóhasználatban: zsidó negyedben nőttem fel egy neológ- modern status quo – családban, a RUM BACH utcai zsinagóga közelében és közegében. Úgy alakult, hogy a héber betűket hamarabb ismertem, mint a latin betűket. Azután jött a nehéz időszak, amikor sokan eltávolodtak a vallás gyakorlásától. Én gyerekként akkor a híres Loránd Márton (akkor kórusvezető volt, később lépett kántori pályára) szervezte felnőtt-és gyerekkórusban énekelgettem. A RUMBACH-hoz addig hűséges voltam, amíg a csökönyös mag fenntartotta a Kilét a Dohány árnyékában is, még budai lakosként is. Lassan két és fél évtizede vetődtem a Szepesi Hugó bácsi és Magda néni fémjelezte Lágymányosi Zsinagógába, ahol befogadtak így: hazaértem.

Én a villamos-gépész üzemmérnöki diplomám megszerzése után 21 évig voltam egy korrózió-védelemmel foglalkozó cégnél tervező, főtervező, csoportvezető, szaktanácsadó majd egy rövid kaland a rendszerváltás előtti időkben, a privát szférában kereskedő-mérnök voltam. Újabb 21 év a járműiparban mérnök-kereskedő (és műszaki mindenes) a tulajdonosváltás után most két éve óta pedig cégvezetőként dolgozok a német tulajdonosnál.

Szegény édesanyám tanácsait figyelembe véve: mindenből egy kicsit ismerni és művelni kell, így az ember nem veszik el: ezért életemben sok mindent csináltam és tanultam, mindenre nyitott voltam. Nyelvekből is német, angol, orosz ment jobban, de egyéb szláv nyelveket próbálgattam. Igazán inkább sokoldalú ismeretem érdeklődési köröm alakult ki, aminek köszönhetően sok helyzethez tudok nagyobb hozzáérzéssel nyúlni. Amire nagyon büszke vagyok, hogy a legnehezebb időkben is meg tudtam tartani zsidóságomat. Egy cél vezérelt: nem szabad engednem, hogy a magyar –neológ- zsidóság eltűnjön. Ezzel emlékezem Nagyszüleimre, Szüleimre és a meggyilkoltakra, Halottainkra. Ezért vállalom, hogy előimádkozással is segítsem a Kilét. Ma a jövő építését tartom fő célnak.

Mindkét gyermekem közgazdász pályára került ahol sikeresen működnek és kitűnően beszélnek ivritül. Vallásos zsidó hátterű családból jött feleségem angol-orosz szakos középiskolai tanár. Bátyám 1966 óta Izraelben él.

A közösség építés programjában tapasztalataimra, vallási és emberismeretemre is és gazdasági- akár műszaki tapasztalataimra bizton számíthat a közösség. Mint említettem célom volt mindig is, hogy fennmaradjon a magyar zsidóság és ennek az egyik legfőbb záloga a minket követő ifjú nemzedék. Az Ő részükre kell biztosítani azt, hogy a bennünket körülvevő rohanó világban is megélhessék zsidóságukat. Fontos, hogy az idősebb korosztály és a fiatalok egyaránt megtalálják helyüket a közösségben, harmóniát biztosítsunk az istentiszteleteken kívül is sokszínű közösségi együttlétek megszervezésével.

Vissza a jelöltekhez

 
 
 
 
Választás 2011
Close