Kezdőlap » Hírek » Rólunk írták » Zsidó önképzőkör a Károli Gáspár téren (Mazsihisz.hu)

Zsidó önképzőkör a Károli Gáspár téren (Mazsihisz.hu)

“Három éve a BZSH Károli Gáspár téri Körzetében („Bét Sálom”) rendhagyó és hazánkban egyedülállónak számító előadássorozatba kezdtek.”
A vasárnap délelőtti Felnőtt Talmud Tóra különlegessége, hogy a újbudai körzet hívei tartanak előadásokat a zsidó vallás témáiról, népünk történetéről és érdekességeiről. Radnóti Zoltán rabbi aktívan segít a felkészülésben, és vallásilag véleményezi az előzetesen beadott munkákat. Új ötleteket és javaslatokat tesz.

A tavalyi szemeszterben az „Ismeretlen zsidó középkor” világát járták körül. Többek között a középkor zsidó költészetéről, Kabbalájáról, az egynejűség és többnejűség kérdéséről, a kiskorúak házasságáról és a korabeli iraki zsidóságról tartottak előadásokat-nagy sikerrel. Ebben a félévben a zsidóság és más népek viszonyát vizsgálják. A jelentkezők között kiosztották az idei szemeszter témáinak egy részét. A bevezető előadást Radnóti Zoltán rabbi tartotta egy mindig aktuális témáról: „A kereszténység (és az iszlám) megítélése az ortodox zsidóság szemében, a rabbinikus publikációk szellemében. Közeledés vagy távolodás?” Újbuda mindig újító rabbijával különleges vasárnap délelőtti Talmud Tórájukról beszélgettünk. Lágymányos rabbija az imádkozó és egyben tanuló zsidóságban látja a közösség jövőjét. 

Honnan jött a zsidó önképzőkör ötlete és nem túl kockázatos lelkes amatőrökre bízni súlyos vallási témákat?

Három éve azért indítottuk el képzésünket, mert csak vallásilag és történelmileg képzett zsidókra lehet építeni közösségünk jövőjét. Ahhoz, hogy tényleg elsajátítsanak és megértsenek egy témát, a hagyományos tanár-diák központú előadásoknál több kell: kutassanak, érezzék sajátjuknak a feladatot!

Hogyan felügyeli és segíti az előadók munkáját? Általában mennyi felkészüléssel jár egy ilyen alkalom?

A jelentkezőkkel jól ismerjük egymást és bátran kérdeznek, kérdezhetnek tőlem. A felkészülés folyamata mindenkinél más, személyre szabottan foglalkozom velük. Általában olyan témát vállalnak el, amelyre már van egy pici rálátásuk.

Az idei szemeszterben a zsidóság és a többi nép kapcsolatáról hallhatunk előadásokat. Véletlen vagy üzenetértékű a témaválasztás?

Ez a zsidóság egyik legősibb kérdése. Az Egyiptomból való kivonulás pillanatától kezdve erre készíti fel Mózes a népet. A legnehezebb és legösszetettebb problémák egyike, mivel nincs visszatérő pillanat. Állandóan változik a válasz. Napról-napra más lesz a világ és hazánk. Ezért mindig aktuális beszélni erről.

Az előadók milyen forrásokat használnak és milyen hosszú előadásokat tartanak?

Általában 60-80 percig tartanak a hozzászólásokkal és beszélgetéssel együtt. Ők választhatják meg a forrást. Talmud Tóránkba leginkább értelmiségiek járnak, bízom bennük és felkészültségükben.


Melyik korosztály és nem képviselői a leglelkesebbek?

Részvételük kortól független és inkább hölgyek jönnek. Személyes tapasztalat, hogy emocionális kérdésekben ők lelkesebbek.

Szilágyi Iván Péter

(eredeti verzió)

 
 
 
 
Még egy szó a TIT Stúdió épületének történetéről (Újbuda.hu)
Close