Kezdőlap » Hírek » Tanulás » Imák » mit ne feledjünk el megtenni szombat elött???

mit ne feledjünk el megtenni szombat elött???

egy rövid lista azokról a dolgokról, amit érdemes leellenőrizni még a szombat beállta előtt
Egy könnyen használható útmutató, hogy megfelelően felkészüljön a szombatra.
A Szombatra való felkészülés pusztán tanulás és gyakorlat kérdése, ami idővel olyan természetessé válik, mint a lélegzetvétel.

HÉT KÖZBEN

1) A szombati menüt már a hét elején tervezze meg. Ha vendégeket vár, akkor előre tájékozódjon, hogy dietáznak-e vagy van-e olyan étel, amit egészségügyi okból nem ehetnek.

2) Készítsen listát róla, hogy mit kell megvásárolni, mit kell megcsinálni.

3) A „nehezebb” házimunkát végezze el a hét elején. Péntekre csak a portörölgetést hagyja!

4) Ha adódik némi váratlan szabadidő (hosszú telefonbeszélgetés, a gyerekek nyugodtan játszanak magukban), ellenőrizze a gabonaféléket, szitálja át a lisztet. Utána zacskózza be őket és fagyassza le.

5) Kétszeres mennyiséget készítsen challah-ból, süteményekből, gefilte fish-ből. Az egyik felét használja az egyik héten a másik felét fagyassza le. Írja rá mindegyik csomagra, hogy mit tartalmaz!

6) A gyerekeinek személyre szabott feladatokat adjon, amelyekkel kifejezhetik a Szombat tiszteletét.
* * *
Készítsen egy „Szombat előtt” ellenőrző-listát, hogy megbizonyosodhasson róla, hogy minden feladatot elvégzett még a gyertyagyújtás előtt. Ez a lista a következőket tartalmazhatja:

FÉNYEK ÉS ELEKTROMOSSÁG
1) A környezet megvilágítása. Azért, hogy a Szombat valóban „gyönyörű” legyen, az otthonát kellemessé kell tennie. A megfelelő világítás elengedhetetlen, ezért döntse el, hogy mely lámpákat tartja bekapcsolva és melyeket kikapcsolva.

2) Időkapcsolók. Használhat időkapcsolókat, így a világítás önműködően be- és kikapcsol a Szombat időtartama alatt. Az egyszerűbb időkapcsolók, amelyekbe a lámpákat be lehet dugni majdnem minden nagyobb bevásárlóközpontban vagy műszaki üzletben megvásárolhatóak, megfizethető áron (700-1000 Ft.). Állítsa be őket úgy, hogy a világítás péntek este 11:30 körül aludjon el (természetesen Ön dönti el, hogy mikor szeretne nyugovóra térni), és újra kapcsoljon be. Szombat késő délután, (mondjuk 5:00 körül), amikor már kezd sötétedni.
A mennyezetvilágítások (csillárok) esetében fali időkapcsolók alkalmazhatóak, amelyeket szakemberek könnyen fel tudnak szerelni a normál kapcsolókhoz. (Tudom ajánlani a nálunk jól bevált állólámpás modellt, ami hangulatos is és könnyű kezelni)

3) Kapcsolók. Sokan leragasztják a villanykapcsolókat a gyakran használt helyiségekben, például a fürdőszobában, hogy elkerüljék az önkéntelen fel- és lekapcsolást. Izraelben és Amerikában – pl. a zsidó könyvesboltokban – kaphatóak dekoratív villanykapcsoló-fedelek erre a célra.

4) Hűtőszekrény. A legfontosabb világítás az az egy, ami a hűtőszekrényben és/vagy a fagyasztóban található. Csavarja ki az izzót magát, így az nem fog meggyulladni a Szombat alatt. Ha ezt elmulasztja, akkor a hűtőszekrény ajtajának kinyitása olyan lesz, mintha felkapcsolta volna a világítást, ez pedig nem megengedett Szombaton. Sokan a lámpakapcsoló gombot / pöcköt szokták leragasztani.

5) Hőfokszabályozó. Állítsa be a fűtés vagy a légkondicionáló szabályozóját a megfelelő hőmérsékletre.

6) Ventillátorok. Folyamatosan működhetnek a Szombat alatt, de nem lehet őket ki- vagy bekapcsolni, ezért állítsa be őket még a Szombat megérkezése előtt. Ugyanez vonatkozik a párologtatókra.

Étel

1) Előkészület. Péntek délután kóstold meg az ételt. Ha megkóstolod mielőtt bejön a szombat, meghozza az étvágyadat a beköszöntő ünnepre!

2) Elkészítés. Minden meg van főzve? Minden, ami meleg marad (lassú tűzön) kész kell, legyen, mire a szombat bejön. Míg a hideg saláták elkészíthetőek szombaton is, ennek ellenére mégis jobb, ha addigra minden készen áll. Ugyancsak: legyen minden konzervdoboz, üveg és ételtároló felnyitva.

3) Melegítő/melegentartó lap (platni). A főzés szombaton nem megengedett, de a főtt étel melegen tartása szombaton (illetve néhány esetben hideg főtt ételt felmelegíteni) nemcsak hogy engedélyezett, de egyike szombatot örömtelivé tevő micváknak.
Habár, már van arra lehetőség, hogy beállítsuk a hőfokszabályzót, hogy az étel a megfelelő hőmérséklet elérje, azt észben kell tartanunk, hogy Szombaton ez nem megengedett. Egy elektromos melegítőlap megfelel a célnak, de van, aki egy egyszerű fémlappal fedi be a tűzhelyét, amit még a szombat bejövetele előtt helyeznek rá. Egy vagy két gázégőt alacsony lángon hagynak, így az aznap estére (vagy másnapra) szánt melegen felszolgálásra kerülő ételt rárakják a fém-lapra és ezen az alacsony lángon addig melegszik amíg lassacskán megfelelően meleg nem lesz. Ugyancsak jó ötlet az ételt a szombat bejövetele előtt 30 perccel fölmelegíteni, így az étel meleg lesz mielőtt a fémlapra tennénk lassútűzön főni.

Az a jó a gáztűzhelyre helyezett fémlappal, hogy az étel mozgatható a tetején, attól függően, hogy mennyire szeretnénk felmelegíteni az ételt, tehetjük közelebb vagy távolabb a meleg ponthoz. Például, ha van a fémlapon egy fazék leves, amiből péntek este fogyasztottak és másnap is szeretnének enni belőle az ebédnél, akkor egyszerűen otthagyják a fémlapon, a meleg ponttól távolabb. Ezáltal meleg marad anélkül, hogy elforrna, elpárologna.

4) Sütő használat. Ha nem akar fémlapot használni, vagy túl sok edény van a fémlapon, akkor használható a sütő is ilyen célra, a következőképen:

Fel kell forrósítani az ételt a sütőben 15-30 perccel a szombat bejövetele előtt. Amennyiben ezt az ételt még péntek este kerül felszolgálásra legalább egy órának el kell telnie a gyertyagyújtás és az étkezés megkezdése között (nem beszélve a bevezetésről: dalok, kiddus, kézmosás, előételek, stb.)

Ahhoz, hogy az ételt melegen tudjuk felszolgálni, egy trükk: Időzítsük a 15-30 perces előmelegítést pont a gyertyagyújtás előttre. Az utolsó pillanatban tegyünk fóliába csavart bárheszt a sütőbe a többi étellel egyetemben, zárjuk be a sütő ajtaját és egy percre tekerjük fel a hőfokot a legmelegebbre, majd zárjuk el. Ezután egészen addig ne nyissuk ki a sütőt, csak majd akkor, amikor tálalni szeretnénk az ételt.

Belül minden meleg lesz, amennyiben jól zárható, akkor a hőveszteség a lehető legkisebb legyen. Ugyancsak jó ötlet a húsokat szósszal készíteni, így nem szárad ki. Ha meleg zöldségeket szeretnénk az asztalra tenni, akkor ne főzzük készre, mert az ilyen jellegű melegítés és melegen tartás alatt készre párolódnak.

5) Lassú főző. Ez használható a fém lappal együtt vagy ahelyett. A leves vagy a sólet könnyedén elkészül lassú tűzön ezekben az edényekben. Emlékeztetőül, hogy sábeszkor nem főzünk! Takarjuk le fóliával a hőfokszabályzókat.

6) Vízmelegítő vagy nagy termosz. Szombaton nem forralhatunk vizet, mivel az főzés, használjunk víz melegen-tartót, olyat, amilyet partykon látni, amit még a Szombat bejövetele előtt bedugnak a konnektorba és egész Szombat idején forrón tartja a vizet. Vagy használjunk egy nagy termoszt, amit az ünnep bejövetele előtt feltöltünk forró vízzel, vagy egyszerűen egy nagy lábosba tegyünk vizet és helyezzük a fémlapra.

A vízforraló használatával elég egyszerű kávét és teát készíteni. Töltsünk meg egy tiszta, száraz csészét, vagy bögrét forró vízzel, majd azt öntsük át egy „második bögrébe”, amibe tehetjük az instant kávét, teát, stb. A közbenső bögre magyarázata abban rejlik, hogy általa lehűl annyira a víz, hogy nem szegjük meg a Sábeszkor való főzés tilalmát.

Amennyiben a termosznál maradunk, nincs szükség a köztes bögrére, mivel a vizet egyszer már kancsóból öntöttük a termoszba, ezzel elérve ugyanazt a célt. A vizet mindenképpen Szombat előtt forraljuk föl és öntsük a termoszba.

7.) Mosogatás. Mivel a melegvizes csap nem használható (a főzés tilalmát szegnénk meg ugyanis a bojlerből kifolyó meleg víz találkozik a hideg vízzel, ami aztán felmelegszik). Egy trükk, hogy legyen meleg víz a mosogatáshoz: a gyertyák meggyújtása előtt töltsünk meg egy mosogatót forró vízzel. Tegyünk bele mosogatószert és fedjük be az egészet fóliával. Étkezés után, akár órák múltán is egyszerűen csak vegyük le a fóliát, és ott lesz a meleg víz, hogy elmosogathassunk.

Légkör

1) Készenlét. Van aki külön szombati terítővel teríti le az asztalt korábban, és előkészíti a gyertyákat és a barheszt az asztalra jó előre, hogy már akkor bevezesse a szombati hangulatot.

2) Tisztaság. Fel kell mosni, kiporszívózni, lezuhanyozni, szépen felöltözni, és tiszta ágyneműt húzni – mindezt a szombat tiszteletére.

3) Virág. Kedves szokás virágot venni, hogy megszépítsük a szombati asztalt. Még a szombat beköszönte előtt tedd vízbe. A növényeket is öntözd meg előre, ha szükséges.

4) Gyertyatartók. Ha van, akkor különleges gyertyatartókat vegyél elő, főként, ha azokat örökölted vagy a családban kaptad. Olvaszd bele a gyertya alját a tartóba. Az is kedves figyelmesség, ha van többlet gyertyatartód, hogy a vendéged is tudjon gyertyát gyújtani.
Fényesítsd meg az ezüst gyertyatartót és kidus-poharat, és helyezd a fehér abroszra, hogy csodálatos szombati légköre legyen az otthonodnak.

5) Tóra tanulás. Szánj egy órát csütörtök este vagy pénteken, hogy áttekintsd a hetiszakaszt, és készülj fel pár szóval, amellyel az adott spirituális témában beszélgetést kezdeményezhetsz.

6) Smink. Minden sminket még a szombat beköszönte előtt kell feltenni, mert egyébként a festés tilalma alá esik. Kapható speciális szombati smink, amelyet szombaton is feltehetsz (nagyon laza púder, szemhéj-színező és más hasonlók)

7) Mükce. (szó szerint: félretett). Vannak dolgok, amelyek nem használhatók szombaton, ennélfogva nem is érinthetőek, mint pl. pénz, toll, mobiltelefon. Tedd ezeket olyan helyre, ahol nem kell kézbe venni. Van, aki mükce-fiókot használ, amibe az utolsó pillanatban beteszi ezeket.
Fontos: húzd ki a telefont, és tedd el vagy takard le a kenyérpirítót, mobilt, rádiót, stb.

8) Játékok. Ceruzát, zsírkrétát, gyurmát, ollót, stb. nem használhatnak a gyerekek szombaton. Ha lehet, tedd el őket, hogy ne legyen probléma.

9) Telefon az utolsó percben. Hívjál fel valakit, és kívánj neki gut sabeszt – sabbat salom-ot.

Kellékek

1) Kendő: Amikor egy férjezett nő gyújtja meg a gyertyákat, jó ha befedi a fejét amíg az áldást elmondja. Legyen egy szép, csinos kendő előkészítve magadnak, és a vendégeidnek is.

2) Kippa: A férfiaknak és a fiúknak kippát kell viselniük a szombati asztalnál, ezért jó, ha van egy pár db extra kippa is kéznél, ha esetleg a vendégeid nem hoztak magukkal.(HMSK- Hozd magaddal a saját kippádat)

3) Kiddus kehely (serleg): Jó ha van egy specális pohár amivel a kiddust megtartjuk. Ez lehet egy drága ezüst talpas pohár, vagy egy megfizethető de szép boros pohár, vagy bármi, ami a kettő között van. A kidduspohár minimum118 milliliter (1,2dl.) legyen!

4) Kis kiddus kelyhek: A bor-áldás után, a bort szétosztjuk mindazoknak akik az asztalnál ülnek. Egy szett ilyen kis poharakból beszerezhető (ezüstből vagy üvegből) a zsidó ajándék és könyves boltokban, vagy helyettesíthetőek valamilyen kis röviditalos poharakkal, vagy műanyag poharakkal.

5) Kézmosó kancsó: A két füles kancsók beszerezhetőek a zsidó ajándék és könyves boltokban, vagy helyettesíthető egy nagy bögrével vagy pohárral is.

6) Felirat kézmosáshoz: Kinyomtathatod az áldás szövegét héberűl és fonetikusan, és kiragaszthatod a kézmosó csap fölé. Ezzel megkönnyíted a kézmosási folyamatot annak, aki nem ismeri a kézmosásnál elmondandó áldást.

7) Bárhesz deszka: Vannak olyan kenyérvágó deszkák és kések, amelyek speciálisan a szombati asztalhoz készültek, pl. olíva-fából vagy kőből. De használhatsz bármilyen vágódeszkát is.

8) Bárhesz terítő: Ez lehet egy szép szalvéta, vagy lehet egy speciális Challa terítő is, amellyel letakarjuk a kenyeret a vacsora előtt, és a boráldás alatt. Ez szimbolizálja a a harmatot, ami betakarta a mannát ami az égből esett a sivatagban.

9) „Májim áháronim”: Ez egy „végső víz”, amit az étkezés utáni áldás elött körbeadunk az ujjak megmosásához. Használhatsz kis tálat vagy csészealjat is, ami speciálisan erre a célra készült, de jó egy egyszerű kis tál vagy mélytányér is.

10) „Bencserek”: Ezek kis könyvecskék, amelyek tartalmazzák az áldásokat, asztali imákat. Sok bencser gyakran tartalmaz szombati dalokat is. Jó, ha van elegendő belőle, hogy mindenkinek legyen sajátja, amiből énekelhet.

11) Hávdálá gyertya: Fonott gyertyát használunk a hávdálához, ami hivatalosan is lezárja a szombatot. Beszerezhetőek a legtöbb zsidó ajándék és könyvesboltban változatos színekben és hosszúságban. Ha neked nincs, akkor használhatsz két egyszerű gyertyát is összeérintve a kanócot amíg égnek.

12) Fűszeres doboz: Édes, illatos fűszereket használunk hávdálá szertartáson, amit egy szép fűszeres dobozban tartunk. Ez készülhet ezüstből, kerámiából, fából vagy bármiből. (Zsidó ajándék és könyves boltokban szintén kapható). Ha nincs, használhatod azt a tárolóedényt is, amelyikben vetted a fűszert.

A teljes hávdálá szett: Kiddus pohár, fonott gyertya, és a fűszeres dobozka – gyakran együtt is beszerezhetőek. Kitűnő ajándék!

13) Törlő papír: Legyen elegendő zsebkendő vagy/és előre letépett WC papír minden fürdőszobában.

14), Fólia és papír törlőkendő: Előre tépj le megfelelő mennyiségű fóliát, csomagoló papírt, papír törölközőt. Papír törlőkendő helyettesíthető egyszerű papírszalvétával is.

 
 
 
 
Esküvők a közösségünkben
Close